Advies

Nelectra heeft gespecialiseerde adviseurs in dienst die u kunnen helpen op tal van terreinen. U kan hen contacteren op 02/ 550.17.11 of info@nelectra.be. Het team van Nelectra wordt aangevuld met een ruim extern netwerk van experten in diverse vakgebieden. Wij garanderen dat iedere elektro-onderneming zich dagelijks gesteund voelt door onze actieve werking.

Een voorbeeld: u wenst als beveiligingsondernemer concreet advies over de bij wet verplichte erkenning? Heeft u een erkenning camera nodig? Quid fiscale aftrek? U bent elektro-installateur en u wil weten of u moet factureren aan 6% of 21% btw of u heeft vragen over de aanvaardingsplicht afgedankte zonnepanelen. Of u krijgt als elektrohandelaar een factuur van Recupel en u twijfelt aan het voorgestelde bedrag. Kan Nelectra u hierin adviseren? Uiteraard kunnen we dat!

KEN_PIMONTEL_20230419_XH1B6703

 

Sociaal advies

Nelectra adviseurs maken u wegwijs in de collectieve arbeidsovereenkomsten voor de arbeiders. Vragen over de mobiliteitsvergoeding bijvoorbeeld? Hoe de beroepenclassificatie toepassen? Wat is de regelgeving mbt economische werkloosheid? Nelectra volgt uiteraard ook de regelgeving van de bedienden op, zowel in het paritair comité 200 als 201 (verkoop). Inzake arbeidswetgeving geeft Nelectra advies over aanwervingscontracten voor arbeiders en bedienden, modelovereenkomsten ontslag, opzeggingstermijnen, …

Economisch advies

Steeds actuele sectorcijfers: aanwervings- en anciënniteitlonen arbeiders en bedienden, prijsherzieningen, facturatielonen, sociale lasten “I” en “S” voor elektriciens en bouwbedrijf, materiaalindexen, (…)

Advies en begeleiding bij erkenning Openbare Werken, prijsherzieningen van contracten, controle onderaannemers, attest 30 bis, uitvoeren van tijdelijke werken in EU-lidstaten (Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Duitsland, …), elektronische aanwezigheidsregistratie op werven – checkin@work.  

Juridisch - fiscaal advies

Tal van modelovereenkomsten staan ter beschikking van onze leden: algemene voorwaarden aanneming- en onderaannemingcontracten, oplevering, uitvoering, geschillen, inhoudingsplicht,.. Leden kunnen bij Nelectra terecht voor vragen mbt btw-tarieven.

Kent u onze ONLINE DIENST voor geautomatiseerde recuperatie schuldvorderingen (slechte betalers!) i.s.m. een gerenommeerde advocatenkantoor Beelen.

Technisch advies

Nelectra kan haar leden dankzij de samenwerking met diverse experts gratis volgende dienstverlening aanbieden:

Technisch advies in alle vakdomeinen (AREI-wetgeving, EMC, verlichting, databekabeling, PV-installaties, warmtepomptechnologie, brandbeveiliging…) en dit via o.a. de technologische adviesdienst van de sector en ons intern kenniscentrum.

Advies veiligheid 

Bij Nelectra staat het veiligheidsbeleid van een onderneming hoog in het vaandel. Vragen hierover worden door een expert veiligheid beantwoord. Kent u onze diverse tools al? (bijvoorbeeld de hulptool om de verplichte risicoanalyse (KB 2012) op te stellen, de veiligheidsplannen voor residentiële en industriële elektriciteitswerken? De stickers en affiches Vitale 5(7)?

Onze adviseur helpt u eveneens met vragen over het VCA* en VCA**-certificaat in uw elektro-onderneming, over de bekwaamheid van personen BA4 en BA5, …

Subsidie-advies

Bent u voldoende op de hoogte van het ondersteuningsbeleid voor kmo’s? Onze adviseur laveert u door de subsidiemogelijkheden.

Advies inzake milieuaangelegenheden

Nelectra neemt de verdediging van de economische belangen van de elektrohandelaars en elektro-installateurs zeer ernstig. Bewijs daarvan is onder meer de vooraanstaande rol die Nelectra heeft gespeeld in het tot stand komen van verscheidene MBO’s of milieubeleidsovereenkomsten: terugnameplicht oude elektrotoestellen, zonnepanelen.

Dankzij haar vastberadenheid slaagde NELECTRA in 2003 erin een vergoedingssysteem af te dwingen voor haar leden-handelaars die oude elektrische en elektronische toestellen laten ophalen door RECUPEL. Deze RECUPEL-vergoeding voor Nelectra-leden schommelt tussen 500 en 3.000 euro (excl. 21% btw) op jaarbasis en is afhankelijk van het aantal opgehaalde toestellen.