Recyclage - terugnameplicht

Afgedankte verlichtingstoestellen en lampen

Ook verlichtingstoestellen (huishoudelijke en professionele) en gasontladingslampen vallen onder de aanvaardingsplicht. Dit geldt niet voor gloeilampen.

Als elektrotechnische installateur of detailhandelaar moet u voor elk verlichtingstoestel of elke gasontladingslamp die u aflevert, de terugname van een oud toestel van uw klant aanvaarden. Fabrikanten, invoerders en groothandelaars van verlichtingstoestellen en gasontladingslampen zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de terugname en recyclage van de afgedankte toestellen en lampen aan het einde van hun gebruikscyclus.

Dit betekent dat u bij elke bestelling van verlichtingstoestellen aan uw leverancier kan melden dat u bij de levering tevens de ophaling verwacht van oude toestellen (maximaal het aantal toestellen dat u koopt).

Opgelet: Per 1 juli 2018 werd de definitie van “verlichtingsarmaturen” in de apparatenlijst van Recupel uitgebreid, waardoor thans ook een milieubijdrage verschuldigd is voor sfeer- signalisatie en veiligheidsverlichting.

U kunt zich ook bij Recupel registreren als ophaalpunt via het online aansluitingsformulier.