Handel

Betalingen afronden

Vanaf 1 december 2019 bent u verplicht om voor alle verkopen in fysieke aanwezigheid van de klant in uw zaak (dus niet bij online verkoop) het totaalbedrag dat uw klant contant betaalt, af te ronden naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent. 

Voor elektronische betalingen verandert er niets: u mag afronden, maar bent dat niet verplicht.

Voor alle duidelijkheid: de stukken van 1 cent en 2 cent worden op zich niet afgeschaft en blijven dus een wettig betaalmiddel. Het gebruik ervan wordt met deze nieuwe regeling wel overbodig, waardoor ze uit omloop zullen verdwijnen. En dat is juist de bedoeling!

Ingelogde leden vinden hieronder 2 documenten: de regels voor het afronden van de betalingen en een stappenplan.
U ziet geen documenten? Log dan hier eerst in

Nieuwe btw-regeling voor cadeaubonnen

De btw-regels voor de aankoop en de inwisseling van waardebonnen, voortaan “vouchers” genoemd, zijn sinds 1 januari 2019 veranderd. Binnen de nieuwe regeling werd geopteerd om de uitgifte en de inwisseling van de bon niet als twee aparte btw-handelingen te beschouwen. Er is bijgevolg slechts één keer btw verschuldigd. Blijft natuurlijk de vraag wanneer de btw moet worden ingehouden: bij de aankoop van de voucher of bij de inwisseling ervan?        

Om op deze vraag te antwoorden moet een onderscheid worden gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig of vouchers voor meervoudig gebruik.

Als u ingelogd bent, vindt u hieronder een document met meer informatie. Nog niet ingelogd, log hier in.

Btw-regeling cadeaubonnen