Handel

Betalingen afronden

Op 23 november 2018 keurde de ministerraad het wetsontwerp goed dat handelaars verplicht om af te ronden tot op 5 eurocent. De nieuwe regeling geldt enkel voor cashbetalingen en gaat in vanaf 1 november 2019.

Voor elektronische betalingen verandert er niets: u mag afronden, maar bent dat niet verplicht.

Voor alle duidelijkheid: de stukken van 1 cent en 2 cent worden op zich niet afgeschaft en blijven dus een wettig betaalmiddel. Het gebruik ervan wordt met deze nieuwe regeling wel overbodig, waardoor ze uit omloop zullen verdwijnen. En dat is juist de bedoeling!

Log in en lees in een handig overzichtsdocument over de afrondingsregels, -voorwaarden en de gevolgen voor uw boekhouding, btw en kassasysteem.

Betalingen afronden

Nieuwe btw-regeling voor cadeaubonnen

De btw-regels voor de aankoop en de inwisseling van waardebonnen, voortaan “vouchers” genoemd, zijn sinds 1 januari 2019 veranderd. Binnen de nieuwe regeling werd geopteerd om de uitgifte en de inwisseling van de bon niet als twee aparte btw-handelingen te beschouwen. Er is bijgevolg slechts één keer btw verschuldigd. Blijft natuurlijk de vraag wanneer de btw moet worden ingehouden: bij de aankoop van de voucher of bij de inwisseling ervan?        

Om op deze vraag te antwoorden moet een onderscheid worden gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig of vouchers voor meervoudig gebruik.

Als u ingelogd bent, vindt u hieronder een document met meer informatie. Nog niet ingelogd, log hier in.

Btw-regeling cadeaubonnen