Met het capaciteitstarief houden we de nettarieven voor iedereen in de toekomst betaalbaar
We evolueren naar een CO2-neutrale samenleving. Dat betekent onder meer dat we voor ons vervoer (elektrische wagens) en voor de verwarming van onze huizen (warmtepompen) steeds meer gebruik zullen maken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Daardoor zullen we het distributienet méér en anders gebruiken. Als we geen maatregelen nemen, zorgt dat voor almaar grotere piekbelastingen. Wanneer binnen enkele jaren iedereen zijn elektrische wagen op het einde van de werkdag op ongeveer hetzelfde moment aan vol vermogen zou opladen, geraakt het net mogelijk zelfs overbelast. De distributienetbeheerders zouden dan zware investeringen moeten doen om het net betrouwbaar te houden. Dat zou de nettarieven voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven sterk doen toenemen.
Om dat te voorkomen willen we iedereen aanmoedigen om het net efficiënt te gebruiken. Dat doen we met het capaciteitstarief: wie hoge pieken veroorzaakt zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Vooral voor wie bepaalde ‘zware verbruikers’ heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en de installatie eventueel slim aan te sturen. Zo kunnen zij merkbaar besparen op hun factuur.
Digitale meter of klassieke meter: iedereen betaalt een capaciteitstarief
Grote bedrijven aangesloten op hogere spanningsniveaus betalen al langer een capaciteitstarief. Met de invoering van de nieuwe nettarieven vanaf midden 2022 gaan gezinnen en kleine bedrijven op laagspanning dezelfde weg op.
Hebt u een digitale meter? Dan wordt het capaciteitstarief aangerekend op basis van uw ‘maandpieken’. Die maandpiek (kW) is het hoogste gemiddelde vermogen op kwartierbasis dat u in een maand hebt gebruikt. De digitale meter registreert die maandpiek. Door uw verbruik te spreiden, kan u uw maandpieken beperken en zo mogelijk besparen op uw factuur. U hoeft hiervoor zeker niet aan comfort in te binden of uw dagschema om te gooien. Uw gebruikelijke huishoudelijke toestellen samen aanzetten heeft in de meeste gevallen maar een beperkte impact op het capaciteitstarief dat u betaalt.
De klassieke meter kan geen pieken meten. Daarom wordt het capaciteitstarief in dat geval aangerekend als een vast bedrag. Onafhankelijk van het type meter (digitaal of klassiek) dat u hebt, betaalt u sowieso een minimale bijdrage ter hoogte van 2,5 kW. De komende jaren krijgen alle gezinnen en kleine bedrijven in Vlaanderen een digitale meter. Uiterlijk op 1 juli 2029 moet de uitrol volledig rond zijn.
Voor klanten die recht hebben op het sociaal tarief gelden de nieuwe nettarieven niet. Dat is momenteel het geval voor ongeveer 15% van alle Vlaamse gezinnen. Het sociaal tarief is namelijk een totaalprijs per kWh waarin zowel energiekost als nettarieven zijn opgenomen. De federale regulator CREG bepaalt dat tarief.
Doe zelf een simulatie!
Vandaag lanceren wij een simulator op onze website. Daarmee willen we gezinnen en kleine bedrijven op het laagspanningsnet inzicht geven in de verwachte impact van de nieuwe nettarieven op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur.
Wat doet de simulator nieuwe nettarieven?
- U vult een aantal gegevens in. Aan de hand daarvan maakt de simulator een inschatting van uw elektriciteitsfactuur in 2022 op basis van de nieuwe nettarieven. Hij vergelijkt ook met de factuur in de voorgaande jaren.
- De simulator houdt daarbij rekening met uw type meter. Hebt u nog een klassieke meter? Dan maakt de simulator ook een inschatting van wat u in 2022 zal betalen wanneer uw klassieke meter ondertussen door een digitale meter zou vervangen worden.
- Hebt u een elektrische wagen, warmtepomp en/of elektrische warmwaterboiler? Dan geeft de simulator met behulp van een aantal scenario's inzicht in hoe u zou kunnen besparen door het gebruik van die techniek(en) te spreiden.
- Hebt u zonnepanelen? Dan toont de simulator ook een inschatting van uw huidig zelfverbruik.
Als bijlage (klik hier) vindt u een aantal simulatievoorbeelden en algemene tendensen terug.
Deze simulator is een belangrijke eerste stap in de bewustmakingscampagne rond de invoering van de nieuwe nettarieven. In de komende periode zullen we samen met de netbeheerders en energieleveranciers nog verdere acties ondernemen om elke elektriciteitsafnemer voor te bereiden op de nieuwe situatie.
Simulator: https://simulatornieuwenettarieven.vreg.be
Webpagina en filmpje over de nieuwe nettarieven: https://www.vreg.be/nl/nieuwe-nettarieven