Persbericht: Ecocheques creëren milieubewustzijn én zijn een toegevoegde waarde voor de lokale economie

Op maandag 29 juli kopt de krant Het Laatste Nieuws dat er een voorstel op tafel ligt van de regeringsonderhandelaars om de ecocheques af te schaffen. Het is één van de voorstellen in de 'supernota' van federaal formateur Bart De Wever. Uw federatie Nelectra reageerde meteen op dit voorstel met volgend persbericht. Klik en lees. 

Ecocheques creëren milieubewustzijn én zijn een toegevoegde waarde voor de lokale economie

Nelectra, de federatie voor de elektrosector die de zelfstandige elektroretail groepeert, betreurt het voorstel van regeringsonderhandelaar Bart De Wever (N-VA) om de ecocheques af te schaffen. Ecocheques zorgen er enerzijds voor dat het geld in winkels in België wordt besteed en zijn hét middel bij uitstel om consumenten aan te zetten om te kiezen voor energiezuinige en duurzame huishoudtoestellen. Om de mogelijke misbruiken met ecocheques tegen te gaan pleit de federatie voor betere controles bij àlle spelers. 

Geld in de Belgische retail
2,3 miljoen Belgen ontvangen jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques en gebruiken deze onder meer om energiezuinige huishoudtoestellen zoals koel-vriesapparaten, vaatwassers, wasmachines, droogkasten maar ook televisietoestellen en verlichting aan te kopen. Van deze producten wordt bij de zelfstandige elektroretail tot 30% van de omzet geboekt via aankopen die (gedeeltelijk) met ecocheques gebeuren. Geld dat besteed wordt in winkels in België waardoor in deze elektrozaken werkgelegenheid wordt gecreëerd. “Het gaat hier niet alleen om jobs in de verkoop van deze toestellen, benadrukt gedelegeerd bestuurder Fallon Declerck van Nelectra “maar ook in de hersteldienst van de elektrozaak. Want zelfstandige elektroretailers onderscheiden zich in de markt door reparaties zelf uit te voeren. En ook die herstellingen kunnen betaald worden met ecocheques.” 

Een bewuste keuze vóór energiezuinige toestellen
Elektroretailers merken dagelijks in hun winkel dat consumenten die over ecocheques beschikken bewuster kiezen voor een mogelijks iets duurder maar een duurzamer en energiezuiniger toestel. Een investering die ze daarna trouwens kunnen terugverdienen via een lagere energiefactuur. Verschillende onderzoeken hebben in het verleden al bewezen dat kiezen voor energiezuinige en duurzame apparaten wel degelijk een verschil maakt.

Beteugel misbruiken met betere controles
De meeste winkels hebben hun kassasysteem en webshop zo geprogrammeerd dat enkel de in aanmerking komende producten aangekocht kunnen worden met ecocheques.
Nelectra betreurt dat misbruik van bepaalde spelers nu wordt gehanteerd om het systeem af te schaffen terwijl er in het verleden amper controles uitgevoerd werden. Gedelegeerd bestuurder Fallon Declerck: “De laatste ons bekende controle op het gebruik van de ecocheques dateert van 6 jaar geleden, de controle daarvoor was in 2011. Misbruik moet te allen prijze beteugeld worden maar een beslissing tot afschaffing nu nemen na amper twee controles op het terrein in 13 jaar tijd is een brug te ver.“

Zelfstandige elektroretailer opnieuw in het vizier
Een afschaffing van de ecocheques betekent opnieuw een slag in het gezicht van de zelfstandige elektroretailer die het de jongste jaren niet onder de markt heeft. In een zeer concurrentiële markt is het aantal elektrowinkelpunten sinds 2009 sterk gedaald van 4.464 naar 2.154 winkels. En terwijl de ketens aan de rand van de stad een toename kennen zijn het vooral de zelfstandige elektroretailers die hun deuren moeten sluiten.  

Lees ook: 2,3 miljoen werknemers ontvangen ecocheques en besparen 350 duizend ton CO2 per jaar. 
Lees ook: De voordelen van het systeem van ecocheques t.o.v. een netto-equivalent