“Lik op stuk”-beleid voor kleine (winkel)criminaliteit

Sinds 1 januari 2022 kunnen winkeldieven een lik-op-stukboete krijgen. Concreet kan de politie meteen ingrijpen door meerderjarige winkeldieven die worden betrapt een boete tot 350 euro op te leggen. De winkeldief kan die onmiddellijke inning ter plaatse betalen met QR-code of Bancontact of binnen de vijftien dagen betalen via overschrijving. De dader moet uiteraard ook de eventuele schade aan de winkelier vergoeden! Lees meer. 

Betaalt men niet, dan wordt een PV opgemaakt dat naar het parket gaat en volgt er een minnelijke schikking. Als die niet wordt betaald, wordt men gedagvaard voor de rechtbank en dan komt het ook op het strafblad van de persoon in kwestie. Op die manier wil justitie de straffeloosheid rond winkeldiefstal aanpakken.            

Momenteel doen winkeliers vaak geen aangifte, omdat daar toch maar weinig gevolg aan werd gegeven. De politie komt zelden ter plaatse en als er toch een PV wordt opgesteld, dan wordt dat meestal geseponeerd. Daar komt nu dus hopelijk verandering in!      

Het lik op stuk-beleid in 5 stappen

1. U betrapt een winkeldief op heterdaad.

2. U belt de politie.

3. De politie stelt een onmiddellijke inning voor:

a. De dief stemt in en betaalt (meteen of later). De strafvordering vervalt.

b. De dief protesteert. Er wordt een PV opgesteld dat naar het parket gaat.

4. Als ondernemer eist u de gestolen goederen terug (indien mogelijk), plus een schadevergoeding:

a. De dief geeft de goederen in goede staat terug en betaalt de door jou voorgestelde schadevergoeding, in het bijzijn van de politie.

b.De dief geeft de goederen in goede staat terug maar wil of kan geen schadevergoeding betalen (of is niet akkoord met de door jou voorgestelde schadevergoeding).

c. De dief kan de goederen niet teruggeven (deels geconsumeerd…) maar vergoedt alle schade.

d. De dief kan de goederen niet teruggeven en vergoedt de schade niet.

5. Komt er ter plaatse geen akkoord over de schadevergoeding, of is er wél een akkoord maar betaalt de dief uiteindelijk niet, dan kan u een vordering instellen bij de burgerlijke rechtbank.
- De politie bezorgt u een kopie van de onmiddellijke inning, waarmee u voor de rechtbank kan bewijzen dat de diefstal plaatsvond.