Belangrijke aandachtspunten bij rookmelders

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen, ook in huizen die niet verhuurd worden. Vergeet ze niet te installeren, ze redden levens en voorkomen heel veel ellende. Toch zijn er belangrijke aandachtspunten. Zo bleef een brand in een appartementsgebouw in Brussel op 28 februari 2023 lang ongemerkt omdat een rookmelder niet voorzien was van batterijen. Lees meer. 

Nelectra raadt aan om, wanneer men kiest voor autonome rookmelders, te werken met professionele rookmelders die over een ingebouwde batterij met een levensduur van 5 à 10 jaar beschikken. Rookmelders met vervangbare batterijen (AA, AAA, 9V,…) worden afgeraden. 

In grotere woningen kunnen ook meerdere autonome rookmelders in verschillende kamers aan elkaar gekoppeld worden zodat het alarm overal hoorbaar is.

Uiteraard nog beter en performanter is een geïntegreerd branddetectiesysteem waarbij de rookmelders worden aangesloten op het inbraakalarm. Dat heeft als voordeel dat men bij brand ook gealarmeerd kan worden als er niemand in de woning aanwezig is. Meldingen kunnen naar een gsm gestuurd worden of meteen naar de meldkamer zodat die de nodige actie kan ondernemen zoals het uitsturen van de brandweer.

Lees hier meer over de minimale wettelijke verplichtingen die gelden voor rookmelders in woningen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Sedert 1 januari 2021 kan het ontbreken ervan leiden tot een ongeschiktverklaring en/of onbewoonbaarverklaring van de woning. Lees meer.

Brandbeveiliging is een vak apart. Het vergt niet alleen technologische kennis, maar ook inzicht in hoe woningen in elkaar zitten en hoe brandhaarden zich verspreiden. Nelectra raadt daarom aan om steeds met een professionele installateur te werken.

Lees hier het nieuwsbericht over de brand in Brussel.