Buitensporige afkoopsommen in de uitzendsector moeten aan banden worden gelegd

Bedrijven binnen de elektrotechnische sector klagen al langer over de kwalijke praktijk van bepaalde uitzendkantoren om een vaak fikse afkoopsom te vragen voor een definitieve aanwerving, zelfs indien die aanwerving plaatsvindt na de periode van uitzendarbeid, en zelfs indien de aanwerving een compleet andere functie betreft. De zogenaamde “war for talent” die meer dan ooit aanwezig is, heeft deze problematiek alleen nog maar versterkt. Lees meer. 

Aangezien dezelfde verzuchtingen ook in andere sectoren de kop opsteken, heeft Nelectra beslist om dit dossier samen enkele andere sectorfederaties en Unizo aan te pakken en in overleg te treden met Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners waaronder uitzendkantoren.

Het compromisvoorstel, dat momenteel voorligt bevat de volgende elementen:

  • Een wettelijke regeling die de principes van transparantie, proportionaliteit en redelijkheid van de afkoopsom verankert. Dat houdt in: een verplichte voorafgaande opname van het niet-afwervingsbeding in de commerciële overeenkomst én het recht voor de kandidaat-uitzendkracht om informatie op te vragen bij het interimkantoor en de gebruiker.

  • Maximale termijn en maximale vergoeding van 85 RSZ-dagen of overeenstemmend brutoloon, mits proratisering en vermindering met de reeds gepresteerde periode.

  • Ingeval de uitzendkracht door de gebruiker werd aangebracht is er enkel sprake van payrolling door het uitzendkantoor en mag er geen afwervingsvergoeding worden aangerekend.

  • Oprichting van een neutraal meldpunt of ombudsman (vb. FOD Economie).

In deze eerste fase werd het toepassingsgebied beperkt tot de uitzendsector. Andere gelijkaardige situaties zoals bijvoorbeeld projectsourcing kunnen in een volgend stadium, na evaluatie, eveneens worden aangepakt.